Kamp Amersfoort

Leusden

Ondergrondse permanente tentoonstellingsruimte met herinneringszuilen en de portrettenwand op de achtergrond

Herinneringszuilen

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, een voormalig doorgangs- en strafkamp, is één van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra.

Vanaf 1941 werden hier door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen, Joden en Sovjet-krijgsgevangen. Naar schatting driekwart werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid, waarvan velen nooit zijn teruggekeerd.

De vaste opstelling in het nieuwe bezoekerscentrum helpt ons de gevangenen te herinneren, laat ons bezinnen over het maken van moeilijke keuzes 9in oorlogstijd) en reflecteren op de gevolgen daarvan.

website

Flink ontwikkelde en bouwde de vaste tentoonstelling.

De filmzaal, portrettenwand en reflectieruimte staan in stemmig matzwart en donker spiegelend vrij in de ruimte.

Want de aandacht moet uitgaan naar de vele oplichtende interactieve componenten. Zoals de verlichting die geel verloopt bij het openen van de lade in een zuil. De projectie over de kaart van Europa die laat zien waar de gevangenen vandaan kwamen en heen gingen. En de virtual reality opstelling in de reflectieruimte, met de door Flink aangepaste VR brillen, afgestemd op het gebruik in deze installatie.

 

zuilen achter
tijdlijn
VR 01
VR 02
zuil 01
portrettenwand
reflecteren

locatie
Kamp Amersfoort Leusden

jaar
2021

ontwerp
Tinker Imagineers

fotografie
Mike Bink