400 jaar Hugo de Groot

Slot Loevestein

zaal 3 spiegelbollen vitrines universum

Universum van gedachten

In 1618 werd Hugo de Groot veroordeeld tot levenslange opsluiting in slot Loevestein voor zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht . Deze ideeën zijn nog steeds actueel en  veranderden de wereld.

Hugo de Goot kennen de meeste mensen echter vooral van zijn spectaculaire ontsnapping per boekenkist.

In 2021 is het 400 jaar geleden dat deze ontsnapping plaatsvond. Goede reden om terug te kijken op het werk van De Groot, zijn gevangenschap en natuurlijk de ontsnapping.

website tentoonstelling

Beleef je eigen ontsnapppingsmoment met een replica van de boekenkist, temidden van wanden vol met verbeeldingen uit film, fotografie en beeldende kunst van diezelfde ontsnapping.

De Groots cel verteld over zijn levensloop en gevangenschap met behulp een enkel schilderij, en projecties die zijn verhaal tot leven wekken.

Met behulp van zorgvuldig door midden gezaagde discoballen en krachtige projectoren is de Staatsgevangeniszaal omgetoverd tot een 'universum van gedachten'. De missende helft van iedere discobal is een vitrine voor één van De Groots geschriften. Op grote schermen leggen hedendaagse wetenschappers het belang uit van De Groots ideeën op de wereld van vandaag.

zaal 1 overzicht
zaal 2 overzicht
zaal 3 detail 1
zaal 1 fotomoment
zaal 2 projecties
zaal 3 detail 2

locatie
Slot Loevestein

jaar
2021

ontwerp
M A F Spatial Storytelling

fotografie
Mike Bink